Renovatie Rijksmonument

Locatie: Rotterdam
Partners: Studio Dapper, Studiozwart

Een gezin met twee jonge kinderen heeft een leegstand rijksmonumentaal kantoorpand in Rotterdam gekocht en gevraagd om het te transformeren in haar oorspronkelijke woonfunctie.

Het pand is onderdeel van een hoefijzervormig hofje en is in 1890 door architect J.C. van Wijck ontworpen. Het gehele ensemble is een rijksmonument. In het pand zijn de sporen van 120 jaar gebruik en de verscheidene verbouwingen zichtbaar.

In samenwerking met Studio Dapper en Studiozwart is een ontwerp gemaakt om het pand aan huidige wensen, gebruiks- en duurzaamheidseisen te laten voldoen. In het ontwerp wordt rekening gehouden met de belangrijkste rijksmonumentale onderdelen als de draagstructuur, ruimtelijke indeling en functies. Nieuwe scheidingswanden zijn opgevat als flexibele fraai vormgegeven moderne kasten die los lijken te staan van de klassiek vormgegeven ruimten.

De grootste ingreep in het ontwerp is het vervangen van de huidige verzakte en grote uitbouw door een nieuwe moderne maar kleine uitbouw, die aansluit bij het oorspronkelijke ontwerp van de uitbouw uit 1890 van van Wijck - een prachtige balans tussen oud en nieuw, klassiek en modern.

Andere projecten