Villa M&A

Locatie: Rhenen
Oppervlakte: 200 m2
Opdrachtgever: Particulier

Op een perceel van ruim twee hectare, aan de rand van Rhenen met zicht op de Utrechtse heuvelrug, mocht een villa ontworpen worden. Naast een uitgebreid programma van eisen, spraken de kopers hun wens uit een imposante, moderne woning met allure aan de doorgaande weg te willen leggen. Dit in tegenspraak met de redelijk conventionele welstandseisen. Om aan de verwachtingen van de opdrachtgever tegemoet te komen maakte Bokkers van der Veen drie schetsontwerpen.

De orangerie
Het startpunt van het ontwerp is een langgerekt volume bestaande uit drie vleugels die zich in het landschap uitstrekken. Door de vormgeving van het dak en het vele glasoppervlak doet de woning denken aan een orangerie op een landgoed. De vleugel gelegen aan de zuidoost zijde bevat de entree en de functies specifiek voor de ouders. De vleugel op het zuidwesten bevat het programma voor de kinderen en de vleugel gericht op het noorden bevat de woonfuncties. In het hart van de woning komen de drie vleugels samen en bevindt zich een vide met een trap naar het souterrain. De vorm van de woning creëert een zichttuin, een middagtuin en een avondtuin, die ieder een eigen karakter hebben.

De heuvelrug
Het startpunt van het ontwerp is een klassiek huis met een zadeldak, opgetild op een heuvel. De woonverdieping staat op een groot terras, opgetild boven het omringende landschap. De woonverdieping is vormgegeven als één grote open ruimte, die onderverdeeld wordt door abstracte volumes van natuursteen. Deze volumes bevatten de ondersteunende functies en vormen de draagconstructie van de woning. Door de opgetilde ligging ontstaat een zichttuin aan de rondweg-zijde, en een meer beschutte en zonrijke tuin aan de bosrand-zijde.

De diamant
Het startpunt van het ontwerp is een diamantvormig volume van natuursteen, neergezet aan de voet van de stuwwal van de Utrechtse heuvelrug als een gigantische zwerfkei. In dit volume zijn een aantal gaten gemaakt die licht, lucht en ruimte naar binnen laten. Aan de zon- en tuinzijde bevinden zich de privé vertrekken zoals de woonkamer en de slaapkamers, en een terras gericht op de middag- en avondzon. Centraal in de woning bevindt zich een patio, die licht en lucht centraal in de woning brengt en de privéruimtes afschermt van de meer publieke ruimtes.

Andere projecten