De Woonschool

Locatie: Rotterdam
Oppervlakte: 1200 m2
Programma: 12 woningen
Opdrachtgever: gemeente Rotterdam

Bokkers van der Veen is voorafgaand aan de themadag “Gluren bij de buren” gevraagd de mogelijkheden voor de transformatie van een voormalige school met gymzaal te Rotterdam Noord in een eigentijds woongebouw op basis van CPO inzichtelijk te maken. Het project dat gedoopt is als “De Woonschool” biedt ruimte aan 12 woningen die middels collectieve ruimten met elkaar verbonden zijn. Om het project haalbaar te maken wordt een terugliggende optopping met dakterrassen voorgesteld.

Steeds worden twee boven elkaar gelegen lokalen samengevoegd, waardoor het mogelijk wordt een entresol te realiseren en de woning een uniek ruimtelijk karakter mee geven. De monumentale trappenhuizen en gangen worden zoveel mogelijk voor het collectieve gebruik ingezet. Te denken valt aan speelnissen voor kinderen, binnen-tuinen en zithoeken, in overleg met de toekomstige bewoners. Iedere woning heeft daarnaast beschikking over een privé buitenruimte.

Uitgangspunt is de gevel van De Woonschool collectief te restaureren terwijl de individuele woningen voor ieder huishouden op maat ontworpen wordt. Op deze manier kan dit karakteristieke pand dat zijn functie als school verloren heeft behouden blijven in het stadsgezicht van Rotterdam en een nieuwe impuls geven aan het gebied.

Andere projecten